26/05-2020

Af Steffen Dam.

Så skal vi til det igen. Efter en pause på næsten tre måneder, begynder de første ligaer så småt at starte. De to bedste rækker i Tyskland er allerede i gang, og om få dage er det så Superligaens tur til atter at kunne koncentrere sig om fodbolden.

Men verden er bare ikke den samme, som før Corona-virussen lammede hele verden. Heller ikke i fodboldklubberne, hvor de manglende tilskuere er den helt store forskel i forhold til normalen - alle hold har en mere eller mindre stor fordel af hjemmebane, og den bliver mindre i takt med, at der ikke er fans til at bakke hjemmeholdet op og lægge pres på dommeren.

Optakten til genstarten på sæsonen har også været speciel for alle holdene. På relativt kort tid og nærmest uden træningskampe har holdene skulle forberede sig til de afgørende kampe, og dertil kommer, at flere hold har manglet enkelte spillere på grund af en Corona-smitte - et hold har endda måtte indstille træningen i 14 dage på grund af for mange smittede.

Hvis vi starter med de manglende fans, så kan der her ligge en masse guld begravet. For der er meget stor forskel på, hvor stor en fordel af hjemmebane, de forskellige hold har. Kigger vi på eksempelvis Danmark, er FC København et hold med en historisk stor fordel af hjemmebane, som vil blive ramt relativt hårdt af, at der ikke er opbakning at hente fra lægterne.

Det så vi med al ønsket tydelighed mod Horsens i den sidste kamp inden den ufrivillige pause. Her var Parken gabende tom, og det var tydeligt at se, at FC København ikke kom med det samme tryk som man normalt ser fra det danske storholds side, når de har brug for det mod slutningen af kampen.

Det var i øvrigt første gang i 27 kampe, at man tabte en Superliga-kamp i Parken, hvor der var noget på spil for FC København, og understreger kun tesen om fordel af hjemmebane. Den varierer fra hold til hold, og her er det meget vigtigt at sætte sig ind i, hvorfor det pågældende hold har fordel af at spille hjemme. For FC København mister en stor del af sin fordel - det gør FC Nordsjælland ikke.

Her består fordelen af hjemmebane primært af underlaget kunstgræs, og det forsvinder jo ikke, selv om fansene ikke må se med. I forvejen har FC Nordsjælland ikke voldsomt stort fremmøde, og er ofte i undertal rent lydmæssigt, når Brøndby og FC København kommer til Farum, hvorfor de må forventes at være et af de hold, der ikke bør miste det store ved, at der spilles for tomme tribuner.

Med andre ord er den første nøgle til succes i disse nye tider at gå ind og vurdere hvert enkelt hold. Hvor stor er deres fordel af hjemmebane normalt, og hvad skaber denne fordel, hvorefter man trækker en smule fra i forhold til hvad normalen her. Her kan man med fordel gå ind og finde data på, hvor stor hjemmebanefordelen historisk er i de forskellige ligaer.

I tabellen herunder er tallene fra de seneste fem sæsoner lagt sammen, så man har en klar rettesnor for betydningen af hjemmebane i den pågældende liga. Bemærk dog, at for Superligaen og 1. division er den sidste runde inden pausen ikke taget med, da den blev spillet uden tilskuere og derfor kun vil forvrænge billedet i forhold til, hvor stor hjemmebanen normalt er.

Ligeledes er de seneste runder i de to bedste rækker i Tyskland samt den udsatte kamp mellem Mönchengladbach og FC Köln heller ikke med i opgørelsen, da de også blev afviklet for tomme tribuner.

Superliga
904 kampe - 404 hjemmesejre (44,7%), 223 uafgjorte kampe (24,7%), 277 udesejre (30,6%)
1. division
906 kampe - 371 hjemmesejre (40,9%), 231 uafgjorte kampe (25,5%), 304 udesejre (33,6%)
Bundesliga
1447 kampe - 658 hjemmesejre (45,5%), 350 uafgjorte kampe (24,2%), 439 udesejre (30,3%)
2. Bundesliga
1447 kampe - 617 hjemmesejre (42,3%), 426 uafgjorte kampe (29,2%), 414 udesejre (28,4%)

En undersøgelse foretaget af analytikere fra University of Reading og Otto Beisheim School of Management i Tyskland understreger også, hvor meget fordelen af hjemmebane betyder - tager vi kampe fra de fire store ligaer i Europa samt Champions League spillet uden tilskuere siden anden verdenskrig, er fordelingen af hjemme- og udesejre stort set den samme.

I både Danmark og Tyskland er der allerede spillet uden tilskuere, og her er billedet det samme.

Godt nok er datamaterialet ikke prangende, da det i 2020 i vores fire udvalgte ligaer tilsammen er 48 kampe, men det er i hvert fald værd at bemærke, at der i de to ligaer med normalt størst fordel af hjemmebane - Superligaen og Bundesligaen - er kommet meget få hjemmesejre i kampene uden tilskuere.

Man kan altså med ret stor sandsynlighed forvente, at fordelen af hjemmebane bliver noget mindre, indtil tilskuerne vender tilbage og samtidig, at den for nogle hold bliver markant mindre, mens det ikke får den store betydning for andre hold. En tanke fra de første kampe i Bundesligaen har i hvert fald været, at de mindre hold hjemme uden fanatiske fans i ryggen, har det svært, når de bedre fodboldhold kommer på besøg.

Stor forskel i hvad manglende tilskuere betyder
FC Nordsjælland var ét eksempel - et hold som Wehen Wiesbaden samler heller ikke ret mange tilskuere, og derfor er betydningen af at miste dem også det mindre. Kender du ikke holdene så godt, så gå eventuelt ind på Soccerway og se hvor mange tilskuere de snitter og hvor stor en procentdel af stadion, de fylder ud - det er en god indikator for, hvor meget hjemmebanen normalt betyder.

Det er meget usædvanligt at få en pause på to måneder midt i en sæson, og der er da også stor forskel på, hvordan de forskellige hold har grebet den an. For hold med mange skader kan det ligefrem have været en fordel at få en masse uger til at få de skadede spillere klar igen - et eksempel på det kunne være Jonas Wind i FC København, mens andre hold får brudt en god rytme.

Derfor må betydningen af formbarometret være til at overse i de kampe, man skal bette på i den kommende tid. Væk med det, og kig så i stedet på, hvordan opladningen har været for de forskellige hold. Nogle hold har valgt at holde fast i gruppetræning i mere eller mindre hele pausen, mens andre får en noget kortere opstart og et hold som Dynamo Dresden nærmest ingen opstart.

På grund af tre smittede spillere med Corona-virus, blev holdet sendt i karantæne af politikerne, og derfor blev holdets to første kampe efter genstarten udsat, og man kan stille sig selv det spørgsmål, hvor kampklar de så er, når de får lov at træne igen. Et andet interessant aspekt er, om kampene uden tilskuere generelt giver mere eller mindre målrige kampe.

Sikkert er det, at der ikke er den samme intensitet i kampene som med tilskuere på lægterne. Så meget kan man konstatere efter de første kampe siden pausen, men det er ikke det samme som, at der så også kommer få mål. Tager vi kampene i de to bedste rækker i Tyskland siden pausen, er 60 procent af dem endt med mindst tre scoringer - men mere signifikant er det tal trods alt heller ikke.

Endelig kan holdenes spillestil også have noget at sige, men skal vi vurdere ud fra de første to runder de to tyske rækker, så er det mest signifikante som tidligere nævnt, at i hvert fald de mindre klubber har haft det svært ved at skabe overraskelsen mod de store hold.

I de fire møder, hvor den suveræne top fem har været på udebane, har de været overlegne i alle fire kampe og ikke for alvor været tæt på at smide point. Det ligner i hvert fald en interessant pointe at tage med sig til de kommende runder i Bundesligaen. Spændende bliver det i hvert fald at følge åbningen af de forskellige ligaer, og hvordan holdene forholder sig til de manglende tilskuere.

 

 Læs Steffen Dams spilforslag her.