05/06-2019

EM i fodbold, Tour de France og Wimbledon er for længst et overstået kapitel. Tilbage er kun én sportsbegivenhed denne sommer, men det er så til gengæld også den største, der overhovedet findes. OL banker kraftigt på døren, og her er badminton naturligvis igen på programmet. Ikke nok med, at badminton er på programmet - Danmark har fine muligheder for at komme på medaljeskamlen.

Tipperen.dk har taget en snak med Danmarks tredjebedste herresingle Hans-Kristian Vittinghus om forventninger til turneringen, skuffelsen over ikke selv at være med, afprøvningen af hallen i Rio, stemningen i den danske træningslejr og ikke mindst, hvad resten af HK's sæson skal dreje sig om samt hans eget lille podcast projekt med OL-deltageren Viktor Axelsen.


Hvis vi skal starte med at kaste et blik på herresinglen. Hvem ser du som favorit der?
- Min egen favorit er Chen Long på trods af, at han ikke har haft et specielt godt 2016. Jeg synes dog, at han nu har haft en god lang periode til at få styr på sit spil og få selvtilliden tilbage. Han er i modsatte lodtrækningshalvdel af Lee Chong Wei og Lin Dan, så lodtrækningen har også været med ham. Han er min favorit.


Du nævner selv Chen Long, Lee Chong Wei og Lin Dan som de største favoritter. Men hvordan ser du på Viktor Axelsen og Jan Ø. Jørgensens chancer?
- De tre skiller sig ud. Viktor har fået en rigtig hård pulje. Den kunne faktisk ikke være meget værre. Til gengæld står han jo så udmærket efter puljen. Viktor har set virkelig klar ud, så jeg er egentlig ikke bekymret for hans chancer. Han skal nok klare puljen fint. Han har rigtig gode muligheder for at leve op til sin seedning, som jo er en semifinale.

Jan Ø har til gengæld fået en rigtig fin pulje. Han har blandt andet to europæiske modstandere, som han skal kunne slå. Det er gode kampe at starte ud med, da han stille og roligt kan spille sig i gang uden at bruge alt for mange kræfter. Han skal selvfølgelig spille til, men han behøver måske ikke give sig 100 %. I en eventuel 1/8-finale har han Srikanth (verdensranglistens nr 11, red.), og den kan sagtens blive meget svær. Lin Dan kan derefter vente i kvartfinalen, så det er ikke ligefrem en drømmevej Jan har til medaljekampene.


Hvordan tror du, at Jan Ø. Jørgensen vil kunne klare sig i en potentiel kamp mod Lin Dan i kvartfinalen?
- Ud af de tre største favoritter er Lin Dan ham som Jan har haft det bedste tag på. Lin Dan er ikke så glad for at møde Jan, da det altid er meget fysisk hårdt at spille mod ham. Men det er en svær vej for Jan.


Lad os springe videre til kvindesinglen. Hvordan vurderer du den række?
- Carolina Marin er min klare favorit. Han skyr ingen midler for at komme i den bedst mulige form op til store turneringer. Hun træner som en vanvittig og er i fantastisk form. Hun har bare et niveau, der gør hende til favorit. Hendes lodtræning er endda også ganske udmærket.


Hvem ser du som udfordrerne til Marin?
- Damesinglen er efter min mening den mest interessante række under OL. I min verden er der ni spillere, der alle kunne ende med at stå i OL-finalen. Det er jævnbyrdigt og niveauet er ekstremt højt.



I damesinglen har vi Line Kjærsfeldt med. Hun er næppe i betragtning til medaljekampen, men hvad ser du som værende et succesfuldt OL for hende?
- Line er desværre kommet i pulje med Marin samt en finne som hun tidligere har tabt til. Hun kan sagtens drille Marin, men det vil være en sensation, hvis hun slår hende. Så vi kan ikke forvente, at hun skal lege med om medaljer. Til gengæld skal hun samle erfaring og være med til at spille om medaljer om fire år, når der er OL igen.


Herredoublen virker som en ganske åben række. Hvordan vurderer du den?
- Der er fire par, hvor i hvert fald den ene part af disse før har stået i en OL-finale. Så der er rigtig meget erfaring i denne række. Jeg mener, at der er seks par, der kan gå i finalen.


Mathias Boe og Carsten Mogensen er det danske islæt i rækken. Hvordan vurderer du deres chancer?
- Med deres uheldige optakt til turneringen, tror jeg, at det bliver svært. Jeg har svært ved at se dem gå i finalen, men med den rette lodtrækning, tror jeg på, at de kan gå i semifinalen.

De to har en evne til altid at finde en måde at vinde på. Det skal man ikke undervurdere. Slet ikke under OL, hvor mange lidt mere uprøvede par vil være nervøse.


Carsten Mogensens uhyggelige karrieretruende skade var et stort tema i optakten til OL. Hvordan vurderer du parrets nuværende niveau?
- Jeg snakkede med Carsten for nogle dage siden, og der fortalte han mig, at han føler, at han spiller så godt som han overhovedet kan. Sejren i US Open har givet dem rigtig meget selvtillid. De er selvfølgelig ikke i OL 2012-form, men vi skal i hvert fald ikke være nervøse for, at de decideret er ude af form. Jeg tror, at de er klar, og jeg tror på deres muligheder.


Der var en del polemik om, hvorvidt det var Boe/Mogensen eller Conrad/Kolding-konsellationen, der skulle sendes til Rio. Conrad og Kolding blev meget skuffede over forbundets valg. Hvordan er stemningen omkring de to herredoubler nu?
- De har efterhånden affundet sig med det. De var selvfølgelig ikke glade, og de holdt da også lidt ferie og trænede lidt for dem selv. Men deres karriere fortsætter, og nu forbereder de sig til resten af deres sæson. Det er jo fantastisk for dem at træne med Boe og Mogensen. Så der er ingen sure miner længere. Vi træner allersammen sammen nu for at gøre alle parter bedre.


I damedoublen har Danmark også et par med. Hvordan vurderer du deres chancer?
- Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen skal virkelig ramme topniveau allerede i den indledende pulje. De har fået en meget hård lodtrækning. De møder et kinesisk par, som de har tabt til to gange, og det bedste par fra Korea som de står 1-1 med indbyrdes. De kan slå begge par, men de skal virkelig ramme topniveau.

Jeg synes, at Rytter Juhl og Pedersen har det højeste topniveau i puljen, men det kræver jo så også, at de rammer det på det rigtige tidspunkt.


Udefra set virker damedoublen ret åben. Hvem ser du som favoritter?
- Damedoublen er normalt en kinesisk paradedisciplin, men de har dummet sig gevaldigt op til dette OL. De har rugt de sidste par år på at rotere rundt mellem parrene, og det har resulteret i, at de nu har kvalificeret par, der er udmærket, men langt fra deres bedste. Det er måske de svageste kinesiske damedoubler siden 1992.

Så der er syv par, der kan gøre sig gældende ud af de 16, der er med. De topseedede japanere (Matsutomo/Takahashi, red.) har været rigtig gode i 2016 - så de er mine favoritter. De har fået lagt et lagt på, hvor de spiller mere offensivt og selv vil lave pointene. De har også fået en super god lodtrækning, hvor de næsten ikke kan undgå at gå videre fra puljen som 1'er.


Mixdoublen er sidste række og her har vi Joachim Fisher og Christinna Pedersen med. Hvordan er deres chancer?
- De har fået tæt på den værste lodtrækning de overhovedet kunne få. De er i puljen tre par, der alle er i top 10, og det sidste ligger nummer 13. Det er ekstremt gode par, de er kommet i pulje med, men jeg tror på, at de går videre, og så kan alt ske.

Jeg var mere fortrøstningsfuld inden lodtrækningen. Der mente jeg faktisk, at de var det bedste bud på en dansk guldmedalje. Der er seks kandidater til guldmedaljen i det her felt, men ingen har for alvor skilt sig ud i denne sæson.


Hånden på hjertet. Hvem er det bedste danske bud på en OL-medalje?
- Jeg tror stadig mest på Joachim og Christinna. De er mest jævnbyrdige med topparrene i deres række. Jeg tror på, at de på trods af den hårde lodtrækning går videre, og derfra står de stærkt. Men jeg synes heller ikke, at det er urealistisk med en medalje til enten Viktor eller Jan Ø.


Hvad mener du, at de danske tilskuere kan tillade sig at forvente af de danske badmintonspillere?
- Vi har ikke en eneste top tre seedning. Så skal ikke forvente medaljer. Jeg synes, at folk skal forstå, at det ikke lige ligger til højrebenet. Vi er slet ikke favoritter. Men omvendt må vi da gerne være skuffede, hvis ikke vi får en eneste medalje. Vi er jo gode spillere, der er godt forberedt.


For andet OL i træk har du via verdensranglisten været berettiget til at deltage, men må alligevel se dig overset pga. Viktor Axelsen og Jan Ø. Hvordan har du det med det?
- Jeg har lige siden jeg så Poul-Erik Høyer vinde tilbage i 1996 gerne ville spille OL. Så  det er træls for mig personligt. Det er selvfølgelig pisse irriterende, at jeg ikke er med for anden gang i træk selvom, at jeg er i top 16 for anden gang. Jeg har dog fuld forståelse for, hvordan OL er bygget op med mange forskellige lande, der skal repræsenteres. Så jeg er rimelig afklaret med det.

På den anden side er jeg heldig at spille for et land med så mange gode spillere. Det betød jo også, at jeg kunne være med til at vinde Thomas Cup. Det er også med til at gøre mig til en bedre spiller.


Hvis du kunne bytte din Thomas Cup-sejr eller Australien Open-sejr for en OL-billet. Ville du så gøre det?
- Jeg ville i hvert fald ikke have byttet Thomas Cup-sejren - den bliver svær at overgå. Jeg ville egentlig heller ikke bytte Australien Open-sejren for deltagelse, men gerne for en medalje. Hvis jeg skulle til OL, så skulle det være for at vinde medaljer - ikke bare for at være med.

Der er mange andre ting i min karriere end lige OL. Det er ærgerligt, at reglerne er skruet sådan sammen, men det er ikke noget jeg er knust over.


Du har været i Rio for at teste badmintonhallen for BWF. Hvad gav den oplevelse dig?
- Det var en sjov oplevelse. Det var positivt, at forbundet til initiativ til det. Jeg tænkte, at det også kunne være en fordel for Danmark, at jeg tog derned og fik testet arenaen. Jeg har fortalt dem om, hvordan det er at spille i hallen, og så har jeg taget en del billeder og video. Mange vil gerne visualisere hallen, og det har de bedre mulighed for nu. Det er ikke en gigantisk fordel, men de små ting er værd at tage med.


Hvordan var hallen så at spille i?
- Den var faktisk ret nem at spille i. Selve hallen ligner en stor lagerbygning, der er bygget om til en arena med tribuner. Der er ikke så højt til loftet, men da heldigvis højt nok til, at man ikke rammer det. Der er plads til 6000-7000 tilskuere, så den er ret stor, men stadig nemmere end nogle af de store arenaer i Kina, hvor bolden hænger meget lang tid i luften. Timingen er god og der var kun en lille smule vind når airconditionen kørte på fuld blæs. Vi testede også hallen, hvor aircondition'en kun kørte på 75 % og 50 %, og der kunne man ikke mærke noget.

Generelt var der rigtig gode forhold, og det er svært at forestille sig, at det ikke bliver en god hal at spille i.


Hvis vi skal kaste et blik på resten af din egen sæson, så sprænger det i øjnene, at du er godt placeret på 'Destination Dubai'-listen. Er det efterårets førsteprioritet at komme med dertil?
- Det er det helt store mål for resten af 2016. Ligesom til OL må der jo kun komme to med fra hvert land, så jeg ligger i skarp konkurrence med Viktor og Jan. Jeg håber, at jeg kan videreføre min gode form, for det er det altoverskyggende mål nu.


Her til sidst skal vi lige høre dig - hvad er det for noget med, at du har lavet en podcast sammen med Viktor Axelsen?
- Haha ja, vi er meget vilde med podcasts. Vi hører det rigtig meget selv. Vi er badminton-nørder og der findes ikke så meget om badminton. Så vi havde snakket flere gange om projektet med en af vores bekendte, der har forbindelse til TV2. Så nu kører den.

Vi havde egentlig aftalt at holde et brainstorm-møde, men da vi så mødte op, så havde Viktor købt alt udstyret. Så var det jo bare at komme i gang. Der er ingen stor plan for det. Vi gør det fordi vi synes, at badminton er fedt og at det manglede.