23/06-2019

UNITS – HVAD ER DET FOR NOGET?

Når man i bettingsammenhæng snakker om ‘units’, så er der allerede mange der her står af. Hvad i himlens navn er ‘units’, hvor meget er én ‘unit’, og hvorfor bruger man sådan et udtryk, når man i stedet kunne snakke i kroner, dollars eller euro?

Units-systemet er meget brugt blandt erfarne og seriøse bettere, og udtrykket dækker ganske enkelt over, hvor stor en del af ens bankroll, man mener, at der er idé i at bruge på et bestemt væddemål. Der er forskel på, hvor meget en professionel spiller har råd til at smide, og hvor meget 18-årige Peter, der er på SU, har råd til. Derfor beskrives størrelsen på et indskud oftest i units, så alle bruger samme indsats-model, selvom selve indskuddet varierer fra spiller til spiller, og fra bankroll til bankroll.

Hvor meget er én unit?
Som beskrevet ovenfor, så er der forskel på, hvor meget én unit er alt efter, hvor mange penge man har i sin bankroll, og hvor meget man er villig til at tabe. Derfor kan én unit i realiteten være alt fra 1 kr. til 1.000.000 kr alt efter spilleren.

Bankroll kontra units
Det siger sig selv, at det ikke nytter noget at beslutte sig for, at man vil køre efter et unit-system, hvor én unit er lig med 100 kr. hvis det beløb man maksimalt vil – eller kan – benytte på betting er begrænset til f.eks. 500 kr. I det tilfælde vil man blot have fem units til rådighed, og det er ikke nok. Derfor bør man tilpasse størrelsen på sine units efter hvor mange penge man kan og vil spille for.

Der er mange, der kloger sig på, hvor mange units man absolut skal have i sin bankroll, men det vil vi være op til den enkelte. Vi vil blot anbefale, at man, grundet den varians, der er indenfor betting, har et råderum på ihvertfald 100 units, og også gerne mere, at gøre godt med. Ellers kan ens karriere som better hurtigt blive kort og presset. Derfor:

Har man 1.000 kr. i sin bankroll, så bør man maksimalt køre med en unitstørrelse på 10 kr.

Har man 5.000 kr. i sin bankroll, så bør man maksimalt køre med en unitstørrelse på 50 kr.

Har man 10.000 kr. i sin bankroll, så bør man maksimalt køre med en unitstørrelse på 100 kr.

Ovenstående er, efter vores mening, det absolutte minimum, og der er absolut intet galt i, at man, selvom man har mere end 5.000 kr. til rådighed, kører med en mere stram bankroll management, og eksempelvis stadig holder sin unitstørrelse på 10 kr.

Husk i øvrigt, at når vi snakker om bankroll, så snakker vi ikke om, hvad man reelt har stående på sin bettingkonto. Bankroll dækker her over, hvor meget man har mulighed for at spille for, og indsætte på sin bankroll. Man kan derfor godt have 500 kr. stående på sin spillekonto, og stadig have en bankroll, der er væsentlig større, såfremt ens privatøkonomi gør, at man med lethed kan indsætte på ny, såfremt ens indestående skulle mistes. Omvendt kan man også have en lille bankroll, selvom man har 3.000 kr. stående på sin bettingkonto, såfremt at dette er det absolut maksimale, man kan tåle at spille for, og tabe, på et år.

Hvilket unit-system skal jeg vælge?
Unit-systemet bruges på flere forskellige måder. De mest udbredte former er:

1-5 units

1-10 units

Her på siden har vi valgt at køre med 1-10 units. Det har vi gjort, fordi det var det, vi synes, der passede til os, og det er derfor hundrede procent op til den enkelte, hvorvidt man vil gøre det på den ene eller anden måde.

Units pr. væddemål
Vi er blevet spurgt, hvordan vi afgør hvor mange units, vi placerer pr. spil. Nogle gange smider vi kun en unit, mens vi andre gange smider 3, 4 eller 5. Hvorfor den forskel? Det simple svar er, at det afhænger af, hvor meget værdi, vi vurderer, der er i væddemålet. Derfor hænger det sammen med den betvalue, der er i spillet, og den chancevurdering, vi har lavet på det specifikke spil.

Vi benytter systemet på vores egen måde, og der er absolut ingen, der siger, at sådan som vi gør det, også er den rigtige model. Det kan man selv tilpasse, som man har lyst, og som det passer til ens stil. Men der er en rød tråd, som kan følges.

Her er antallet af units sat op imod betvalue.

10 units
100% – 103%: 1 unit

103% – 105%: 2 units

105% – 108%: 3 units

108% – 112%: 4 units

112% – 117%: 5 units

117% – 124%: 6 units

124% – 130%: 7 units

130% – 140%: 8 units

140% – 150%: 9 units

150% –           : 10 units

Dette var en kort gennemgang af måden, man kan gøre det på, og fremfor at følge denne fremgangsmåde slavisk, er det en fin idé at tilpasse til ens egen person. Så længe man hele tiden har profitten for øje, og hele tiden kun spiller for, hvad man har råd til at tabe, så kan det ikke gå helt galt.

God fornøjelse.